ارائه مدل ساختاری به منظور پذیرش مصرف و تولید پایدار در صنعت گردشگری
محورهای موضوعی : مطالعات اجتماعی و گردشگری، جامعه شناسی گردشگریفائزه السادات میرفخرالدینی 1 *
1 - دانشگاه یزد
کلید واژه: مصرف و تولید پایدار (SCP), زنجیره تأمین پایدار, صنعت گردشگری, دیمتل خاکستری,
چکیده مقاله :
توجه به الگوهای مصرف و تولید پایدار (SCP) در اجرای پایداری در همه فعالیت های اقتصادی بسیار مهم و ضروری هستند. از این نظر، این مطالعه به طور منحصر بهفردی بر توسعه یک مدل ساختاری برای ارزیابی محرکهای پذیرش مصرف و تولید پایدار و بهبود جنبههای پایداری در خصوص زنجیره تأمین در حوزه گردشگری متمرکز است. در ابتدا، چهارده عامل مرتبط با مصرف و تولید پایدار از ادبیات و مطابق با نظر کارشناسان انتخاب و تدوین شدند. سپس از تکنیک تصمیم گیری خاکستری استفاده شد. این رویکرد نه تنها به روابط علی بین محرک های انتخاب شده شناسایی کرده، بلکه به ارزیابی قدرت روابط متقابل آنها نیز کمک می کند. یافتهها حاکی از آن است که ده پیشران، تأثیرگذار و چهار پیشران، تأثیرپذیر بوده اند. «سیاستها و مقررات دولتی برای توسعه نظام متمرکز بر مصرف و تولید پایدار»، «حمایت و مشارکت مدیریت در اجرای مصرف و تولید پایدار»، «ابتکارات و طرحهای تبلیغاتی که توسط بنگاههای مختلف گردشگری در اجرای مصرف و تولید پایدار تنظیم میشوند» و «کسب مزیت بازار و بهبود عملکرد کلی در صنعت» به عنوان تأثیرگذارترین محرکها شناخته شده و به راحتی بر سایر پیشران ها تأثیر میگذارند. یافته های این مقاله با شناخت گروه علت ها (تأثیرگذار) و گروه معلول ها (تأثیرگذار) در مصرف پایدار و اجرای تولید در زنجیره تأمین گردشگری، به مدیران کمک می کند. مدیران با شناخت محرکهای علت و معلولی، میتوانند به راحتی مسائل مربوط به تولید و مصرف پایدار در سطح فعالیت خود تحلیل کرده و در نتیجه بهتر میتوانند عملکرد کلی را بهبود بخشند.
Sustainable consumption and production patterns (SCP) play a crucially important role in the sustainable implementation of all economic activities. Therefore, this study specifically sought to develop a structural model to assess the driving forces involved in establishing a sustainable consumption and production pattern and to improve the sustainable aspects of the supply chain in tourism. To this end, first, fourteen consumption and production-related factors were selected and developed using the relevant literature and the experts’ views. Then, the collected data were analyzed using the Gray Relational Analysis, considering the fact that this model helps identify the causal relationships between the selected stimuli and assess the power of their mutual interactions. According to the study’s findings, ten influencing driving forces and four influenced ones were identified as the factors involved in establishing a sustainable consumption and production pattern in the tourism industry. Accordingly, the highly influential driving forces that readily affect other driving forces were identified as the "Government policies and regulations for developing an integrated system of sustainable consumption and production", "The managerial Support and involvement in implementing a sustainable consumption and production pattern", "Initiatives and advertising campaigns developed by various tourism enterprises for implementing a sustainable consumption and production pattern", and “Gaining market advantage and improving the overall performance in the industry". Identifying the causes and effects involved in implementing a sustainable consumption and production pattern in tourism’s supply chain, the findings of this study can help managers easily analyze relevant issues in this regard and thus enhance their overall performance by recognizing the cause and effect driving forces.
محمودی، سمیه؛ بهرام رنجبریان؛ سعید فتحی(1394). «شناسایی عوامل مؤثر بر تصویر ذهنی گردشگران خارجی از ایران»، مجله برنامه¬ریزی و توسعه گردشگری،دوره 4، شماره 13، تابستان 1394، صفحه72-92.
ميرفخرالديني، فائزه السادات؛ مهدي کروبی(1397)، «اولويت بندي معيارهاي مديريت عملکرد سازماني براي صنعت هتل¬داري براساس رويکرد تلفيقي دلفي فازي و برنامه¬ريزي ترجيحي فازي لگاريتمي (مورد مطالعه: هتل¬هاي چهار ستاره استان يزد)». نشریه گردشگری و توسعه، دوره7, شماره1، صفحه41-60.
Almeida, C.M.V.B., Bonilla, S.H., Giannetti, B.F., Huisingh, D., (2013). Cleaner Production initiatives and challenges for a sustainable world: an introduction to this special volume. Journal of Cleaner Production. 47, 1–10. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.03.010
Bai, C., Sarkis, J., (2013). A grey-based DEMATEL model for evaluating business process management critical success factors. International Journal of Production Economics.146 (1), 281–292. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2013.07.011
Blok, V., Long, T.B., Gaziulusoy, A.I., Ciliz, N., Lozano, R., Huisingh, D., Csutora, M., Boks, C., (2015). From best practices to bridges for a more sustainable future: advances and challenges in the transition to global sustainable production and consumption: introduction to the ERSCP stream of the Special volume. J. Clean. Prod. 108, 19–30.
Bocken, N.M.P., Short, S.W., Rana, P., Evans, S., (2014). A literature and practice review to develop sustainable business model archetypes. Journal of Cleaner Production. 65, 42–56.
Brizga, J., Mishchuk, Z., Golubovska-Onisimova, A., (2014). Sustainable consumption and production governance in countries in transition. Journal of Cleaner Production. 63, 45–53
Carswell, H. (2017). How Nepal’s Tourist Industry is bouncing back two years on from devastating earthquake. The Independent. Retrieved from http://independent.co.uk.
coelho, L.M.G., Lange, L.C., (2016). Applying life cycle assessment to support environmentally sustainable waste management strategies in Brazil. Resour. Conserv.Recycl., http://dx.doi.org/10. 1016/j.resconrec.2016. 09.026 (last accessed: November 6, 2016), In press.
Fuchs, D., Di Giulio, A., Glaab, K., Lorek, S., Maniates, M., Princen, T., Røpke, I., (2016). Power: the missing element in sustainable consumption and absolute reductions research and action. Journal of Cleaner Production. 132, 298–307.
Griggs, D., Stafford-Smith, M., Gaffney, O., Rockström, J., Öhman, M.C., Shyamsundar, P., Steffen, W., Glaser, G., Kanie, I., Noble, I., (2013). Policy: sustainable development goals for people and the planet. Nature 495, 305–307.
Horn-Phathanothai, L., (2014). Addressing Sustainable Consumption and Production in the Post-2015 Development Agenda, online available at: http://www.irf2015. org/sites/default/files/publications/Retreat%20%232 Background Paper 5 SCP.pdf (last accessed: March 15, 2016).
Ingrao, C., Bacenetti, J., Bezama, A., Blok, V., Geldermann, J., Goglio, P., Koukios, E.G., Lindner, M., Nemecek, T., Siracusa, V., Zabaniotou, A., (2016).Agricultural and forest biomass for food, materials, and energy: bio-economy as the cornerstone to cleaner production and more sustainable consumption patterns for accelerating the transition towards equitable, sustainable, post-fossil-carbon societies. Journal of Cleaner Production. 30, 1–3.
Lorek, S., Spangenberg, J.H., (2014). Sustainable consumption within a sustainable economy–beyond green growth and green economies. Journal of Cleaner Production. 63, 33–44.
Luthra, S., Mangla, S.K., Xu, L., Diabat, A., (2016). Using AHP to evaluate barriers in adopting sustainable consumption and production initiatives in a supply chain. International Journal of Production Economics. 181 (B), 342–349.
Mangla, S., Madaan, J., Chan, F.T., (2013). Analysis of flexible decision strategies for sustainability-focused green product recovery system. Int. J. Prod. Res. 51 (11), 3428–3442.
Mitchell, J., & Ashley, C. (2010). Tourism and poverty: Pathways to prosperity. London: Earthscan
Xia, X., Govindan, K., Zhu, Q., (2015). Analyzing internal barriers for automotive parts remanufacturers in China using the grey-DEMATEL approach. Journal of Cleaner Production. 87, 811–825.
Zhang, X., Song, H., & Huang, G. Q. (2009). Tourism supply chain management: A new research agenda. Tourism Management, 30(3), 366–337.
Zhu, Q. (2016). Institutional pressures and support from industrial zones for motivating sustainable production among Chinese manufacturers. International Journal of Production Economics. 181 (B), 402–409.